Nederlandstalige Blogs / Dutch blogs

De dag vóór morgen

27 okt. 2012

Als er nooit meer een morgen zal zijn
En de zon viel in slaap met de maan
Heb je enig idee wat het met je zou doen
Als je nog maar een dag zou bestaan
Als er nooit meer een morgen zal zijn

Als er nooit meer een morgen is!

( Marco Borsato)

Majestueus schrijden zij over de vlaktes van Amboseli National Park. Ongeveer 260 verschillende groepen olifanten van in totaal 26 verschillende stamfamilies. Allen sinds de jaren zeventig uitvoerig gevolgd, bestudeerd en in kaart gebracht door de Amboseli Trust for Elephants, opgericht door Cynthia Moss. Elke familie heeft een naam beginnende met een letter uit het alfabet. Het meest bekend is de E- familie, als in Echo of the Elephants, zoals deze familie olifanten in tenminste drie delen zijn gedocumenteerd, verfilmd en wereldwijd op tv zijn verschenen

Qumquat van de zogenoemde Q-familie, was geboren in 1969 en al decennia lang onderdeel van de research naar alle olifanten die in Amboseli leven, uitgevoerd door de Amboseli Trust for Elephants. Elke familie heeft een naam beginnende met een letter uit het alfabet.

De Q-familie is weliswaar niet zo uitgebreid verfilmd maar zeker niet minder interessant.

Qumquat was de koningin, de matriarch van deze familie. Koningin vanwege haar gracieuze verschijning. Door de jaren heen heeft Qumquat diverse baby’s gekregen.  De eerste in 1981, maar dit kalfje overleed 3 maanden later door onbekende oorzaak. In 1983 kreeg ze dochter Quince, ook zij kwam te overlijden door onbekende oorzaak. In 1991 en 1996 kreeg Qumquat 2 zoons, Quinine en Qtip.

In de jaren 1976 -1988 was de Q-family in de bloei van hun bestaan. De moeder Qualida en  zusters van Qumquat, hun kinderen, kleinkinderen, en Qumquat met haar kinderen vormden een talrijke hechte familie. Geen één van de volwassen olifanten, matriarchen , kwam te overlijden in deze 22 jaar. De Q-familie kreeg opvallend veel dochters, normaal is het aantal mannetjes versus vrouwtjes in evenwicht , bij deze familie niet. De oorzaak daarvan is onbekend.

Eén van Qumquats zusters besloot zich af te scheiden van haar familie en een eigen familie te vormen met haar kinderen. Deze afsplitsing bleek permanent en de Amboseli Trust bracht hen nu als QC familie in kaart.

In 2007 viel het nichtje van Qumquat in een waterput bij de Sinya mijnen. Zij is uiteindelijk gered maar was te zwaar gewond om nog herenigd te kunnen worden met haar moeder Quaratina en de Q-familie. Sinya, vernoemt naar haar vindplaats, woont nu in David Sheldrick Wildlife Trust in de Voi-Unit gelegen in Tsavo Oost.

Tijdens de zware droogte van 2009 overleden 6 kopstukken van de Q-familie, waaronder ook de moeder van Qumquat, de enige volwassen man Quaboos genoemd was ook verdwenen, hij was echter slachtoffer geworden van stroperij!

Maar een nog grotere uitzonderlijke tragedie overkwam de Q-familie . Een deel van de Q-familie ( het deel waartoe Sinya behoorde voor zij in de put was gevallen) had zich vanwege de aanhoudende droogte opgesplitst en was net over de grens naar Tanzania gegaan. Daar kwamen ze in conflict met mensen die hen allemaal in het nauw dreven zodat ze van een ravijn af, de afgrond in lieten storten. Zwaar gewond lagen 6 Q-familieleden in het ravijn waar zij werden doodgeschoten, zelfs het 5 jarige kalf werd niet gespaard.

Diep tragisch zo verloor de Q-familie 12 familieleden in 1 jaar!

Nu haar familie door alle tragedie zo uitgedund was werd Qumquat als oudste volwassene de matriarch.

Na de extreme droogte in 2009 was Qumquat zwanger. Kort daarna raakte haar dochter Quantina ook zwanger van haar eerste baby.

12 oktober 2011

Na de lange extreme droogte van dit jaar braken eindelijk de langverwachte regens door. Qumquat schonk het leven aan een prachtig vrouwtje. Deze geboorte, dit kalfje, was het eerste kalfje geboren na de regens van 2011 en de eerste van een hele “babyboom” die nog zou volgen.

Dochter Quantina schonk een paar maanden later in april 2012 het leven aan haar eerstgeborene, een zoon. Quantina was een trotse moeder, oma Qumquat begeleidde haar dochter met haar nieuwe rol, het moederschap. De 9-jarige Quaye was de trotse zus en tante en moederde graag over beide kleintjes. Qumquats familie had een heel sterke onderlinge band en was een plaatje om te zien. Qumquat met haar koninklijke uitstraling, wijs, zachtmoedig, liefdevol.

De Q-familie waren zogeheten “Big Tuskers”allen voorzien van royale slagtanden. Qumquat had prachtige sierlijke lange dunne slagtanden die bijna de grond konden raken en elkaar kruisten.  Quantina (13) en Quaye ( 9) hadden ook al duidelijk zichtbare slagtanden, veelbelovend voor de toekomst al zou het nog jaren duren eer zij net zo prachtig waren als die van hun moeder.

Qumquats jongste dochter legde graag haar kleine slurfje op Qumquats slagtanden als een kind dat mama een handje geeft.

qumquat, quaye, quantina en quanza 1 week oud
Quanza 1 week oud met haar moeder Qumquat en zussen Quantina en Quaye (foto Amboseli Trust for Elephants)

 

Na het grote verlies in 2009 en de geboortes 2 jaar later leek de toekomst weer de goede kant op te gaan voor de Q-familie.

Niemand kon vermoeden welke tragedie hen boven het hoofd hing.

De laatste 2 jaar is de prijs van ivoor, ondanks alle beschermende maatregelen, de wetten, en alle maatregelen van de beschermingsorganisaties enorm gestegen.

De oorzaak?!

De aanhoudende vraag van de Aziatische markt. De Aziaten houden illegale stropers een voor hen flinke financiële kluif voor van een paar duizend dollar, als ze voor hen ivoor stropen. Of ze doneren bijvoorbeeld geld om een weg aan te leggen en gebruiken dit voor zichzelf als vrijbrief om het gebied leeg te, laten, stropen. De stropers, veelal arme mensen zijn helaas niet altijd sterk genoeg om vast te houden aan morele principe, en wetten, zij zien alleen nog het geld, de beloning waar zij voor zwichten.

De dieren, de olifanten betalen de hoogste prijs, hun leven, en dat is onomkeerbaar!

Sinds 2011 groeit het aantal illegaal gedode olifanten gigantisch, groeit het aantal weesjes dat binnengebracht wordt in David Sheldrick Wildlife Trust. In oktober 2007 zaten er in de nursery van het olifantenweeshuis 8! Weesjes jonger dan 2 jaar. Oktober 2012 verbleven  er 28! Olifantenweesjes in dezelfde nursery. Met man en macht wordt er gewerkt aan nog meer bescherming, aankoop van beschermd land, strengere wetten, extra rangers die nog beter getraind worden, meer anti-stroperijteams, verscherpte controles op o.a. luchthavens. Zonder alle beschermde maatregelen zouden er heden ten dage hoogst waarschijnlijk helemaal geen olifanten en neushoorns meer in het wild leven.

De olifanten in Amboseli bleven gelukkig redelijk gespaard. Alleen Farnella ( van de F-familie) viel juli 2012 ten prooi aan stropers. Haar half albino kalf Faraja werd overgebracht naar het olifantenweeshuis, want het was geen optie om hem bij de rest van zijn familie te laten blijven. Zijn zus Flickr zorgde heel goed voor hem maar had geen melk om hem te voeden, zonder melk zou hij sowieso overlijden. Dit blonde olifantje met zijn witte haartjes (i.p.v. zwart), lichte huid, lichte ogen, en blonde kwast aan de staart doet het gelukkig goed in het olifantenweeshuis.

27 oktober 2012

Qumquat beleefde samen met haar dochters en kleinzoontje een heerlijke dag op de vlakte van Amboseli die al jaren hun thuis is van generatie op generatie. Als familie zijn zij een lust voor het oog om te zien. Gracieus bewegen zij zich voort door het landschap.

Qumquat kleine dochter speelde heerlijk met haar neefje, Quaye knuffelde haar kleine zusje liefdevol. Quantina was een trotse jonge moeder en Qumquat de wijze, trots oma en moeder, in de bloei van haar leven. Het leven was mooi, zij zijn mooi, prachtige natuurlijke schepsels. Natuurvakfotograaf Nick Brandt kwam  Qumquat en haar familie tegen en maakte een paar prachtige foto’s van hen. De vriendelijke Qumquat liet het probleemloos toe dat deze fotograaf, een mens, toch zonder problemen, redelijk dichtbij haar familie kon komen. Nick Brandt was zeer tevreden over zijn opnames. Dankzij de medewerking, bijna, van Qumquat en haar dochters had hij deze namiddag prachtige beelden gemaakt. Hij kon toen nog niet vermoeden hoe bijzonder zijn prachtige opnames zouden worden.

Niemand kon toen nog vermoeden dat binnen een paar uur de wereld op zijn kop stond.

qumquat and family de dag voor hun dood
Quamquat, Quanza, Quaye Quantina en baby Q ( foto Nick Brandt) enkele uren voor de tragedy

 

Als er nooit meer een morgen zal zijn….

27-28 oktober 2012

In de nacht of vroege ochtend klonken in de donkerte een aantal gedempte schoten, kil , koud en dof. Getrompetter als in 3 ijzingwekkende noodkreten, schril, hard, vanuit het diepste wezen zo angstaanjagend. Vogels vlogen geschrokken weg, kort daarna 3 klappen alsof er iets omviel, en toen niets meer…doffe stilte.

Wat onmiddellijk volgde was het jankende geluid van kettingzagen en bijlen.

En verder niemand die het heeft gezien welk drama zich hier afspeelde…

Helemaal niemand?

Toch wel er was 1 ooggetuige van wat er zich die nacht op de vlakte van Amboseli afspeelde.

In de ochtend van de 28e oktober kreeg Vicki Fishlock, medewerker van de Amboseli Trust for Elephants een alarmerend bericht van de rangers van de KWS ( Kenian Wildlife Service). De rangers hadden een schokkende ontdekking gedaan.Tijdens hun patrouille waren zijn op een zogenoemde horrorscene gestuit. Ter plaatse aangekomen kregen de medewerkers van Amboseli Trust for Elephants te maken met een meer dan gruwelijke aanblik.

Drie gedode olifanten lagen volledig verminkt op de vlakte voor hen. Verminkt want de olifanten misten alle drie hun complete gezicht. Een klein olifantje stond achter het lichaam van haar moeder haar rug te strelen. Het kleine liefdevolle slurfje liet werkelijk geen plekje onberoerd.

“Mamma ik blijf bij je hoor…”

De medewerkers van Amboseli, die alle olifanten van Amboseli per kudde alfabetisch in kaart hebben gebracht,  herkenden het kleine olifantje en herkenden in de verminkte lichamen van de drie vermoordde olifanten de identiteit van deze familie. Dit was de Q-familie. De moeder en tevens matriarch was Qumquat (1969), de andere waren haar twee dochters Quantina van 13 jaar en Quaye van 9 jaar. Het kleine bange olifantje was Qumquats jongste dochter van net 1 jaar. Zij was de enige getuige van deze tragedie. Zij heeft gezien hoe haar moeder en zussen werden neergeschoten en daarnaast heeft zij gezien hoe zij met bijlen en kettingzagen van hun gezichten werden beroofd.

Allemaal vanwege de ivoren slagtanden voor de Aziatische markt zodat zij er versiering, beeldjes en meer van dergelijke prullaria van kunnen maken.

Maar bij deze familie hoorde nóg een baby, het 6 maanden oude zoontje van Quantina, die was nergens te bekennen. Hoogst waarschijnlijk is hij in paniek weggerend. Een zoektocht om hem te vinden werd onmiddellijk in gang gezet. Het jongste dochtertje werd weggeleid van de gruwelijke aanblik van haar familie, in afwachting van de medewerkers van DSWT die haar zouden komen ophalen. In enkele uren was het leven van deze onschuldige familie, van dit kleine babyolifantje volledig verwoest. In het olifantenweeshuis zou zij weliswaar een heel ander leven krijgen maar wel een goed leven, het is haar enige kans op een goed leven.

quanza,s redding
Quanza’s redding door DSWT ( foto DSWT)

In de nacht van 27 op 28 oktober werden er 5 levens genomen,

voor 4 van hen zal er nooit meer een morgen zijn…

Quantina,s  6 maanden oude zoontje werd niet meer gevonden…

Qumquats jongste dochter kreeg een nieuwe kans in het olifantenweeshuis, maar de vraag was meer of zij zou sterven van verdriet na het trauma waaraan zij heeft blootgestaan. Zij had gezien hoe haar hele familie werd vermoord en verminkt, en is iedereen kwijt.

DSWT gaf haar de naam Quanza dat 1e betekent omdat zij de eerstgeborene, van een hele babyboom die volgde, was in Amboseli na de droogte van 2011, en omdat zij de enige overlevende was van haar familie, de Q-familie.

Wonder boven wonder bleek kleine Quanza een vechtertje ondanks haar trauma, verdriet, rouwproces accepteerde zij wel de flessen melk die haar werden voorgehouden. Ze dronk ze vlug leeg en rende dan vervolgens snel weg van haar menselijke verzorgers, zover dat ze weer omringt was door de andere weesolifantjes. De verzorgers vond zij doodeng en daar moest zij niets van weten, logisch na wat zij heeft meegemaakt. Al na 2 weken kon kleine Quanza mee met de hele kudde van 26 weesolifantjes, de verzorgers waren al iets minder griezelig en de melk ging er gretig in.

De tijd zal uitwijzen hoe het verder gaat met de kleine Quanza.

quanza and sonje 18-02-2013
Quanza en Sonje in DSWT weeshuis (foto DSWT)

Qumquat F 1969 haar kinderen

Qum11 F 10-11 ( QUANZA!)

QUM06 M 3-06

Quaye F 12-02

Qantina F 11-99 (Qum 12 M 04-12)

Qtip M 6-96

Quinine M 12-91

 

Quanza is de enige nog in leven van deze familie!